Beste toneelvriend,

Wij hopen ten minste dat wij u zo mogen noemen, want deze website gaat eigenlijk alleen over Toneelkring Cantimpré.

Misschien ben je hier terechtgekomen om meer te weten over de volgende voorstelling, traditioneel spelen wij de 2 weekends voor de paasvakantie, je vindt meer info achter de knop “Voorstelling 2018″.

Misschien heb je ooit, in de meer dan 30 jaar dat we bestaan, iets meegedaan met de toneelkring en kom je uit pure nostalgie eens snuisteren wat hier allemaal staat. We hebben al verschillende foto-albums mogen lenen en hebben die foto’s ingescand om op deze site te plaatsen. Heb je zelf nog foto’s, negatieven of dia’s van vroeger, dan zijn wij uiteraard zeer blij die te mogen ontvangen om het archief verder aan te vullen.

Misschien wil je graag actief meewerken, zij het als acteur, voor de kleding, het decor of de foyer. Geef dan uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres op, dan contacteren wij u zo snel mogelijk om u op te nemen in onze Cantimpré-familie.

U kan ons eveneens volgen via Facebook, doe een vriendschapsvoorstel, het zal zeker niet geweigerd worden.

Wij wensen u veel plezier op onze website en hopen u te mogen verwelkomen op één van onze volgende voorstellingen,

Het bestuur.

 

Geschiedenis:

In 1979 hadden een aantal mensen zin om iets met toneel te doen in Bellingen/Pepingen. Na enig zoekwerk kwam het idee om de naam van de voormalige abdijhoeve Cantimpré te gebruiken waar de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Bellingen deel van uitmaakte.

Bij de opheffing van de abdij in 1793 werden de gebouwen en goederen openbaar verkocht. Het merendeel van het gebouwenbestand werd kort nadien afgebroken zodat heden enkel de kerk en de abdijhoeve bewaard bleven. Ruime vierkanthoeve, voormalige abdijhoeve van het convent der monniken van Cantimpré. Gewitte bakstenen gebouwen uit begin XIX gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort onder houten latei. Op het erf liggen twee oude arduinstenen met opschrift .Virtus omnia donat 1609 … Cantimpré …” tussen wapens van abt Nicolaas I en dit van Cantimpré. Een omheiningsmuur van natuur- en baksteen met hoekstenen van arkoze, verbindt de hoeve met de kerk. Samen met de kerk vormt dit hoevecomplex een indrukwekkend geheel in het landschap.

 

Jef Bettens - 1982

Jef Bettens – 1982

Jef Bettens, de eerste voorzitter en regisseur leidde de groep naar hun eerste voorstelling in 1980 (Zie ook bij “Archief” voor affiches en/of foto’s per jaargang)
Het succes bleef niet uit en al gauw werden de inspanningen van Toneelkring Cantimpré in het 3-jaarlijks Provinciaal Toernooi beloond met het label “1ste klas” en regelmatig met “uitmuntendheid”.

In 2011 werden we nog beloond met het label “1ste klas” met de komedie “Vakantie zonder zorgen”.

 

Share